dnes je 6.5.2024

Input:

Zabezpečovanie stravovania zamestnancov

16.2.2018, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2018.02.1.1 Zabezpečovanie stravovania zamestnancov

Ing. Miroslav Mačuha

Ak zamestnávateľ zamestnáva čo i len jediného zamestnanca v pracovnom pomere, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť mu stravovanie podľa § 152Zákonníka práce. V tomto smere má zamestnávateľ dve základné povinnosti:

  • zabezpečovať stravovanie zamestnancov a

  • prispievať zamestnancom na stravu formou príspevku na jedno jedlo.

Kritériá pre poskytovanie stravy

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie počas pracovnej zmeny zamestnanca

  • vo forme spravidla teplého hlavného jedla, zodpovedajúceho zásadám správnej výživy (odporúčané výživové dávky určené Ministerstvom zdravotníctva SR), vrátane vhodného nápoja,

  • priamo na pracovisku zamestnanca alebo v jeho blízkosti, a to

  • zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách, bez ohľadu na to, či ide o rannú, dopoludňajšiu alebo nočnú pracovnú zmenu.

Odporúčané výživové dávky ako